background

Az állomás elhelyezkedése

Az állomás Budapesten, a Szentimrevárosban található a Móricz Zsigmond körtér egyik házának ötödik emeletén. A helyszín egyértelműen nagyvárosias, sűrűn beépítve, magas házakkal, bár gyengén azért érezhető a Gellérthegy kertvárosias beépítéséből fakadó hűtő hatás. Sajnos nem lehetett a szélmérőt a szabványos 10m-en elhelyezni, mivel ott a házak erősen árnyékolták volna, illetve a hőmérő sem helyezkedik el 2m magasan, így inkább klíma állomásnak lehet tekinteni (akárcsak az OMSZ Kitaibel Pál utcai állomását). A városi klímát szerény véleményem szerint jól modellezi. Jelenleg az utcaszint fölött kb. 16 méterrel van, ami tulajdonképpen nem rossz magassság, főleg, ha beleszámítjuk az emelkedő terepszintet.

Mérőeszközök

Maga a műszer egy WS 2300 turbinás szélmérővel, télen vezetékes, nyáron rádiós kapcsolattal( a villámveszély miatt), kellő magasságban a lapostető fölött. A csapadékmérő fűtését még nem sikerült megoldani, így az automata havas időben szolgáltatott csapadék értékei sajnos nem pontosak. A hőmérő árnyékolása az OMSZ tányéros árnyékolójának utánépítése. Az állomáshoz tartozik még egy KW9015-ös digitális csapadékmérő és egy Hellmann típusú utánépített csapadékmérő. Mind a csapadékmérőt, mind a tányéros árnyékolót a Metnet-en megtalálható Taki felhasználó készítette, köszönet érte. Végül a sort egy Aviosys 9060A MP típusú ip alapú webkamera zárja. A kamera nyugat-északnyugati irányba néz.

Adatok feldolgozása

Az adatok feldolgozása folyamatosan működő mini ITX pc-n megy, linuxos környezetben, "wview" kiolvasó programmal. Ennek a programnak nagy előnye, hogy a kiolvasáson túl komplet weboldalt is készít az állomásnak, ftp, ssh feltöltési lehetőség van benne és néhány nagyobb amatőr meteorológiai oldalra is van benne feltöltő kliens. Ennek segítségével tudok adatokat tölteni a wuderground.com, a pvweather.com és az awekas.at oldalakra, saját szkriptekkel pedig az Időkép és a Metnet oldalára is.

Adatok felhasználhatósága

Az általam mért adatok szabadon felhasználhatóak a forrás feltüntetése mellett, és mindenképpen kérek róla egy e-mailt. Ez alól kivételt képez a kamerakép, a Metnet és az Időkép általam elhelyezett adatai, térképei. A kamerakép más oldalra való kihelyezésének engedélyezéséhez szintén kérek egy e-mailt a következő címre: pkristof@gmail.com
Minden egyéb hozzászólást, észrevételt, javaslatot is erre a címre kérek.